Kaskelot 2024,  Nyhed

Nikotin – Kaskelot #252

Cigaretter, snus, nikotinposer og puffbarer er bare nogle af de nikotinprodukter, vi støder på til dagligt. Selvom vi som samfund har ændret os og lavet rygefri zoner, skræmmebilleder på nikotinprodukter m.m., så fylder nikotinprodukter stadig meget. I dag er det ikke kun cigaretter som fylder, men også nikotinposer og snus, som kan tages mere i smug, eller puffbarer der kan have smage som æble og vanilje. Hvor cigaretskoddene fyldte meget i naturen er de små hvide poser fyldt med nikotin ved at få overtaget. Vi ved efterhånden godt , at nikotin ikke er godt for vores helbred, men hvad betyder det egentlig for naturen omkring os, at vi efterlader nikotinprodukter som skrald? Og hvad bruger tobaksplanten egentlig selv nikotin til?

I dette nummer af Kaskelot vil vi sammen med et hold eksperter undersøge nikotin, lige fra tobaksplanten og til nikotinproduktet.

Louise Imer Nabe-Nielsen fortæller om tobaksplantens botaniske egenskaber og verdensomspændende kulturhistorie.

Emma Sofie Timm Aller sætter fokus på nikotin i nektar og hvordan det lokker bestøvere til.

I artiklen Nikotinposer: det nye cigaretskod undersøger Nanna Bloch Hartmann hvordan nikotinprodukter påvirker naturen og skiftet fra cigaretskodder til nikotinposer

Ydermere sætter Marie Bergmann fra Kræftens Bekæmpelse fokus på hvordan nikotin skader unge hjerner.

Biologiforbundets bestyrelse har lavet undervisningsmateriale indenfor emnet. Brian Ravnborg Christensen har lavet en mikroskopi undersøgelse af nikotins indvirkning på hjerterytmen hos dafnier. Anne-Mette Bedsted Carlsson har udviklet et nikotinspil, som kan fungere som en samtalestarter i klassen.

Endnu en gang har Alexander Holm skrevet en klumme der sætter fokus på noget samfundsaktuelt, denne gang er det vores mængde af køer til kødproduktion.

Aage Kristian Olsen Alstrup og Tobias Wang har skrevet næste artikel i serien om evolution, denne gang med fokus på konvergent evolution.

Preben Olund Kirkegaard skriver om videnskabens natur som grundlag for naturfagsundervisning.

Ydermere har Nanna Heidemann og Karen Schomacker sat fokus på faglig læsning.

Marie Rubæk Holm, har foruden at illustrere til de fleste artikler også sat fokus på den afrikanske møgbille.

Redaktionen har denne gang omtalt bogen Danske dagsommerfugle – naturens poesi på vinger af Michael Stoltze, børnebogen Den dag Gunnar blev væk og fandt naturens farver af Vicky Knudsen Johan Olsen, samt bestemmelsesnøglen Danmarks basidiesvampe af Thomas Læssøe, Jens H. Petersen, Tobias Guldberg Frøslev og Jacob Heilmann-Clausen.

Forsidefoto af Marie Rubæk Holm

God fornøjelse!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.