Lysforurening – Kaskelot#244
Livet omkring os er igennem millioner af år tilpasset en døgnrytme med en variation af dag og nat. Vi mennesker har typisk været aktive om dagen og hvilet os om natten. Men dette har vi med tiden kunnet ændre på med opfindelsen af kunstigt lys. Det har været en kæmpe hjælp for os i vores hverdag, men det har også påvirket os og miljøet på andre måder end vi havde tiltænkt.
Alt dette undersøger vi i det seneste nummer af Kaskelot, hvor temaet nemlig er ’Lysforurening’
I dette nummer kan man læse om hvilken påvirkning skærmlys har på os og vores søvn i en artikel af Pia Beck og en skoleopgave af Hanne Søgaard Grøn.
Du kan blive klogere på hvad lysforurening egentlig er for en størrelse og hvordan den påvirker verden omkring os i en artikel af Per Tybjerg Aldrich.
Inger Kærgaard har skrevet om flagermusenes spændende levevis, og hvorfor de har så stor succes med at jage i natten.
Læs også om insekternes fantastiske øjne og navigation i mørke i en artikel af Line Kræmer, som også har fyldt artiklen op med fantastiske detaljerede fotos af insekter.
Aage Kristian Olsen og Tobias Wang har også til dette nummer skrevet ikke bare én, men to fantastiske artikler om døgnrytmer og trækfugles påvirkning af kunstigt lys.
Og har man mod på at se nattens insekter tættere på, så guider Marie Rubæk Holm dig udi lyslokning og rødvinssnore.
Derudover kan du både læse om den uovervindelige nøgenrotte, om økosystemtjenester – skrevet af Lars Dinesen fra IPBES i Danmark – og hvordan man håndterer klimaangst – skrevet af Preben Olund Kirkegaard.