Kaskelot 2024,  Nyhed

Et hav i forandring – Kaskelot #251

Når vi kigger ud over havet og ser langt ud i horisonten, så kan det næsten virke som om havet er uendeligt stort. Havet rummer en fantastisk diversitet, både i habitater og med de arter der bor i dem. Danmark har en kyststrækning på ca. 8.754 kilometer og inden danskere har over 52 kilometer til havet. Til trods for dette, har de færreste af os brugt meget tid under vandoverfladen. Det er måske også dette, der før at vi har haft svært med at se de ændringer der er sket på baggrund af handlinger vi har lavet på landjorden. Nu hører vi om døde fjorde, iltsvind, invasive arter, tab af habitater og biodiversitet i nyhederne og på en måde har vi ikke før været længere væk fra havet.

I dette nummer af Kaskelot dykker vi ned under havets overflade og undersøger de forandringer der sker her og håber at vi sammen kan komme lidt tættere på kysten igen.

Henrike Semmler Le fra WWF fortæller bredt om havet, om de fantastiske habitater og de arter der lever i dem, men også hvilke store forandringer det står over for.

I artiklen Fra et levende hav til den døde fjord beskriver Stiig Markager hvorfor det er gået så galt for vores fjorde og hvad iltsvind er.

Professor og leder af Sustainability Science Centre på KU, Katherine Richardson, skriver om havet der spillede os et puds i 2023 med en drastisk overfladetemperaturændring.

Ydermere fortæller Paula Canal-Vergés og Mette Fentz Haastrup om havvandstingens betydning for den danske kystnære natur.

Jørgen L. S. Hansen sætter fokus på livet på bunden efter trawl, og hvordan det påvirker meget mere end de arter, der bliver fisket efter.

Carl Christian Kinze og Aage Kristian Olsen Alstrup kigger på den danske hvaldiversitet, på hvilke arter der forsvinder, men også de der kommer til.

Sandra Helmark Hansen fortæller om sin mission for at få flere til at snorkle og derved tættere på havet.

Ydermere introducere Emma Emilie Andersen, Katrine Minddal og Karsten Elmose Vad os for en sanselig arbejdsform, hvor man kan bygge feltfigurer med det man finder i naturen omkring sig.

Endnu en gang har Alexander Holm skrevet en klumme for os, denne gang under navnet Kamika-sea, om vores overfiskeri og den bifangst der kommer med.

Retoriker Frederik Appel Olsen giver indsigt i, hvordan man kan skrive og formidle om tunge og svære emner, som eksempelvis gift i naturen, inspireret af den måde Rachel Carson skrev bogen Silent Spring på.

I en ny serie af Tobias Wang og Aage Kristian Olsen Alstrup undersøger de forskellige aspekter af evolution. Første artikel sætter fokus på naturlig selektion.

Desuden har Nanna Heidemann i samarbejde med Karen Schomacker skrevet anden artikel i serien om faglig læsning.

Marie Rubæk Holm, har foruden at illustrere til de fleste artikler også skrevet en lille fokus artikel om guldmusen.

Redaktionen har denne gang omtalt bogen Det blinde øje af Mathilde Walter Clark, bogen Mørkemanifestet af Johan Eklöf, samt børnebogen Sådan snakker dyr med hinanden af dr. Michael Leach og dr. Merial Lland.

Det smukke forsidefoto er taget af Julie Skotte.

God fornøjelse!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.