Arktisk natur – Kaskelot #233
I efteråret 2019 vakte det røre, da flere medier skrev, at den daværende amerikanske præsident Donald Trump ville købe Grønland. Tilbudet blev klart afvist af den danske statsminister Mette Frederiksen, hvilket medførte en mindre diplomatisk krise og et aflyst statsbesøg. Med ét var Arktis blevet et ultra hot emne på den internationale, politiske scene.
Men også den arktiske natur er af stor international bevågenhed, især set i lyset af klimaet. Arktis er et nøgle-område for klimastudier, og i årevis har danske og grønlandske forskere overvåget effekterne af klimaforandringerne på Grønlands plante- og dyreliv. Men hvad er det, der gør Arktis så specielt i forhold til klimastudier? Og hvad kigger forskerne efter? Det kan du få svar på i artiklen På forkant med klimaforandringerne i Grønland af Marie Frost Arndal, som gør status på 25 års overvågninger af grønlandske økosystemer.
Derudover kan du læse om nyeste forskning i et af Arktis’ mest ikoniske dyrearter moskusoksen samt om biologiske konsekvenser af ekstreme vejr-events i højarktis, præsenteret i to artikler af Niels Martin Schmidt og Lars Holst Hansen fra Århus Universitet.
Skulle du have lyst til at tage temaet op med din klasse, kan du hente det spændende undervisningsmateriale Pattedyr ude i kulden på Kaskelots hjemmeside.
Udvalgt indhold:
- Tilpasset det ekstreme: Livet i ørkener – af Aage Kristian Olsen Alstrup & Tobias Wang
- På forkant med klimaforandringerne – af Marie Frost Arndal
- Et forhistorisk dyr under pres – af Niels Martin Schmidt & Lars Holst Hansen
- Biologiske konsekvenser af en ekstrem hændelse med enorme snemængder i højarktis – af Niels Martin Schmidt & Lars Holst Hansen
- Undervisningsmateriale: Pattedyr ude i kulden
- Omtale ‘Qimmeq – Den grønlandske slædehund – af Anne Katrine Gjerløff
- Naturfagsdidaktik: Æstetiske oplevelser i naturfagene – af Preben Olund Kirkegaard
- Naturen er til debat i nyt DR-Skole forløb – af Rikke Weinrich Sørensen
- Bogomtale: I naturens tjeneste – af Charlotte Trolle Olsen
- Serie om mikroskopi: Bjørnedyr – af Brian Ravnborg
- Derudover: Lederen, videnskabet m.m.